Protecţia mediului
Orice proces de descompunere are ca rezultat substanţe toxice care sunt împrăştiate în aer generând poluare într-un grad mai mic sau mai mare, unele emanând chiar şi mirosuri neplăcute ce se pot întinde pe suprafeţe extrem de mari.
Pentru a se conforma cerinţelor de mediu şi nu în ultimul rând, pentru a elimina sau reduce substanţial efectele neplăcute asupra populaţiei din zonele limitrofe, orice parc industrial, stație de epurare, groapă de gunoi sau chiar fermă de animale, trebuie să acorde o însemnătate tot mai mare calităţii aerului.
Compania noastră produce zeolit activat prin procedee specifice ce se dovedește a fi extrem de eficient în absorbția levigatului și inhibarea mirosului neplăcut rezultate în urma descompunerii deșeurilor organice.
De asemenea Zeolitul Activat poate fi folosit pentru îngroșarea nămolului din stațiile de epurare având dublu rol: inhibarea mirosului neplăcut emanat de acesta și creșterea semnificativă a calității nămolului, indiferent dacă utilizarea lui ulterioară va fi producerea biogazului sau direct bioremedierea.
Utilizarea zeolitului în bioremedierea solurilor poluate este extrem de benefica pentru ca acesta are o afinitate specială, naturală de absorbție asupra elementelor nocive mediului înconjurător, dar și pentru că, utilizat împreună cu microorganisme specifice consumării lor favorizează înmulțirea acestora în structura internă a zeolitului și pe suprafața externă a acestuia… De asemenea ajută în păstrarea echilibrului Oxigen-Carbon-Azot, implicit o aerare mult mai bună a solului.
Zeolitul de Rupea poate fi folosit și pentru grăbirea descompunerii deşeurilor organice. Depozitate într-o groapă specială, de compost, Zeolitul poate fi aplicat ca straturi intermediare între straturile de gunoi grăbind descompunerea şi îmbogăţirea calităţii compostului rezultat dar şi a solului în care acesta este apoi aşezat prin creşterea capacităţii de retenţie a apei, aerarea solului, creşterea capacităţii de reţinere a nutrienţilor.
Zeolitul de Rupea este un absorbant industrial pentru hidrocarburi şi derivatele acestuia. Testările realizate de noi, împreună cu instituții specializate ne arată că zeolitul nostru are o capacitate mare de absorbţie a hidrocarburilor prin reținerea definitivă a acestora în structura sa reticulară până la eliminarea lor prin acțiunea de biodegradare.
În altă ordine de idei, în întreprinderile unde există posibilitatea ca materialul rezultat după absorbția hidrocarburilor în structura reticulară a zeolitului să fie introdus într-un cuptor de ardere acesta va emite o putere calorică foarte mare tocmai datorită acestei porozități interne a zeolitului.
Zeoliţii naturali se utilizează în procesul epurării apelor reziduale din industria chimică, farmaceutică, alimentară, metalurgică, precum şi la epurarea apelor uzate orăşeneşti.
Apele reziduale de provenienţă diferită şi cu grad de impurificare diferite, conţin poluanţi de natură organică şi săruri anorganice, cu cationi interschimbabili: NH4+, Cu2+, Pb2+, Zn2+, Cd2+, Cr2+ etc.
Problema îndepărtării sau reducerii concentraţiei amoniacului din apele reziduale este strâns legată de menţinerea echilibrului ecologic. Selectivitatea deosebită zeoliţilor naturali de tip clinoptilolitic pentru ionul amoniu, a permis utilizarea lor în procesul epurării apelor reziduale cu conţinut de amoniac.
În numeroase ţări s-a trecut la experimentarea tufurilor vulcanice zeolitice pentru reţinerea cationilor metalelor grele din soluţii.
Clinoptilolitul este recomandat pentru tratamentul apelor reziduale în vederea reţinerii cationilor de Plumb, Cupru, Cadmiu, Crom, Zinc, Mangan şi Fier.
Clinoptilolitul se utilizează la tratarea apelor reziduale orăşeneşti pentru îndepărtarea substanţelor organice şi a fosfaţilor. Încercările efectuate pe o instalaţie pilot, au indicat o îndepărtare a fosfaţilor de circa 80 % şi a încărcării organice de circa 22 %.
Clinoptilolitul poate fi folosit la tratarea apelor reziduale ce conţin compuşi organici cloruraţi. Aceştia se pot reţine în proporţie de 73 %.
Utilizarea zeoliților naturali în tehnologii de depoluare a apelor uzate, sub forma de coagulanți hidrolizați suportați reprezintă o noutate. Cercetările au avut ca obiectiv principal valorificarea economică superioară a zeolitului prin crearea de produse finite cu potențial de comercializare ridicat, prin tehnologii nepoluante, ușor de utilizat în tratamente de depoluare a apelor încărcate cu hidrocarburi… Rezultatele testărilor au evidențiat o eficiență de epurare sporită în comparativ cu agenți precum Clorura Ferică.
Zeolitul Activat se utilizează la purificarea apelor reziduale ce conţin compuşi organici cloruraţi toxici (dicloretilena, tricloretilena, cloroform, dicloretan etc.). De asemenea aceștia prezintă o capacitate ridicată de adsorbţie a compuşilor cloruraţi nepolari din soluţii apoase, precum şi a benzenului, toluenului, xilenului din apele contaminate.
Dezvoltarea cercetărilor nucleare şi multiplele aplicaţii ale izotopilor radioactivi au pus o serie de probleme în sectorul epurării apelor reziduale cu conţinut de substanţe radioactive.
Zeolitul natural a căpătat o largă utilizare în domeniul epurării apelor reziduale cu conţinut de izotopi radioactivi: 134Cs+, 137Cs+, 90Sr2+, Th4+, U6+. Odată saturat cu Cesiu, clinoptilolitul poate fi stocat timp îndelungat în condiţii optime din punct de vedere al radioactivităţii. Cesiul din astfel de stocuri poate fi recuperat chimic, caz în care clinoptilolitul poate fi considerat ca refolosibil.
Prin cercetări susţinute şi experienţe repetate s-a demonstrat că prin adăugarea Zeolitului la soluţiile contaminate cu izotopul radioactiv al Stronţiului (90Sr), se reduce simţitor gradul de poluare şi preluarea acestui element nociv de către plante. În acest fel Zeolitul poate constitui şi devine un important factor în limitarea şi combaterea efectelor poluante ale “poluării radioactive” asupra recoltelor sau a păşunilor.
Capacitatea de reţinere a radionucleizilor sau decontaminarea radioactivă folosind tufurile vulcanice zeolitice, este rezultanta proprietăţilor intrinsece ale acestora dintre care cele mai pregnante sunt: capacitatea de adsorbţie a radionuclizilor din soluţii, capacitatea de schimb ionic, caracterul selectiv al acestui schimb şi rezistenţa la degradare prin iradiere.
În funcţie de caracteristicile filtrelor ce intră în componenţa echipamentelor de filtrare a aerului Zeolitul de Rupea poate fi folosit pentru eliminarea din aer a Dioxidului de Sulf (SO2), elimină gazele de amoniu şi hidrogenul sulfurat din aerul contaminat al rafinăriilor sau altor tipuri de fabrici ce generează astfel de substanţe în atmosferă, elimină compuşii organici volatili ai Carbonului (VOCs) transformându-i în carbon hidrofobic, absoarbe radiatiile din aer.
Studiul zeoliților nu este nici pe departe încheiat. Multe instituții, organizații și companii din lume realizează cercetări, teste și studii pentru a descoperi noi proprietăți și utilizări al acestui miraculos minereu natural format din roca vulcanică de-a lungul a milioane și milioane de ani.
Produse
Material absorbant pentru
poluări accidentale